Nieten Internationale Spedition, s.r.o.

specialista na poskytování celních služeb

 NIETEN

Změna při vystavování dokladů T2L / T2LF od 01.03.2024

Datum: 07.02.2024

Doklad T2L (F) je důležitým průvodním dokumentem, který slouží k prokázání statusu Společenství. Doklady T2L se používají při přepravě zboží mezi členskými státy EU přes území třetích zemí (místo konečného určení zboží je součástí celního území EU). 
Od 1. března 2024 budou muset hospodářské subjekty žádat o doklady T2L (F) v novém systému EU - Transevropský systém pro uchovávání, správu a vyhledávání dokladů o statusu Unie > Proof of Union Status - "PoUS". 
Papírové verze dokladů T2L (F) se od 01.03.2024 již nebudou používat. 
Systém PoUS umožní potvrzení a registraci žádostí hospodářských subjektů a správu používání důkazu o statusu Unie. Celní správa ČR bude používat centrální systém PoUS vzájemně spolupracující s obchodním portálem EU pro PoUS. 
K používání je (jednorázově) nutná žádost vývozce o přístup - registraci přes obchodní portál EU – již nyní vydává Celní správa ČR. Doporučujeme požádat v předstihu. 
Naše společnost nabízí: 
  • zpracování žádosti o registraci do systému PoUS 
  • vystavení dokladu T2L (F) v systému PoUS
Registrace do nového systému a vystavování dokladů T2L (F) zajišťuje pracoviště Nieten Plzeň. V případě požadavku na registraci do systému PoUS a vystavení dokladu T2L (F) nás kontaktujte na emailu: plzen@nieten.cz